Verdiepingscursus "Longen in de Diepte", Flores 2017 (week 1) wachtlijst

11 - 18 november 2017

Beschikbare plaatsen: 0

Cursus maximum aantal cursisten is bereikt. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u zich voor de wachtlijst aanmelden.

De nieuwe SHF verdiepingscursus heeft als titel “longen in de diepte” gekregen. Niet verwonderlijk dat het over Longen en Duiken gaat. Een onderwerp waar bij gedurende onze cursussen en tijdens de duikkeuringen veel vragen over zijn van zowel duikerartsen als duikers. Het feit dat bij serieuze duikongevallen de longen vaak een belangrijke rol spelen, vormt een reden te meer om hier een aparte cursus aan te wijden.

Manta koraalDe Scott Haldane Foundation heeft een volledige internationaal geaccrediteerd opleidingstraject opgezet, dat aan alle eisen van de European Committee for Hyperbaric Medicine (ECHM) voldoet. De hier aangekondigde cursus is onderdeel van de opleiding tot Diving Medicine Physician (level 2d). De cursus geldt als geaccrediteerde bijscholing voor de herregistratie van Medical Examiners of Divers en is direct geaccrediteerd door het European College of Baromedicine (ECB). Voor duikerartsen C en D vindt accreditatie plaats door het Nederlands Instituut Certificering DuikerArtsen (NICDA). Voor een compleet overzicht verwijzen wij graag naar de SHF-cursusstructuur op deze site. Door deelname aan deze cursus komt u in aanmerking voor het gereduceerde SHF-cursisten lidmaatschap van de European Underwater and Baromedical Society (EUBS) voor 2018.

Inhoud

Onderwerpen "Longen in de diepte"

Na een korte opfrisser over de anatomie, fysiologie en functie van de longen, inclusief de betekenis van het longfunctieonderzoek (spirometrie), gaat de cursus verder met longpathologie en beeldvormende technieken. Na deze inleiding staat de cursus geheel in het teken van longen en duiken. De invloed van duiken op de (pathologie van de) longen wordt besproken en daarop volgend de consequenties van longpathologie voor de duikveiligheid. Dit gebeurt aan de hand van de vier stadia van een duik: de compressie fase, de isopressiefase, de decompressiefase en de late fase na de duik. Barotraumata, longemboliëen, longdecompressieziekte, zuurstofschade (acuut en chronisch), longoedeem enz. komen hierbij aan bod. Aan de hand van casuïstiek worden praktijkvoorbeelden getoond.
Dag twee wordt vervolgd met grote longen en duiken, de invloed van (long)medicatie op duiken en de eerste hulp bij duikongevallen waar de longen bij betrokken zijn. De rest van tweede dag staat in het teken van de longen tijdens het duikmedisch onderzoek. Hiervoor worden allereerst diverse (inter)nationale richtlijnen en position papers behandeld. Daarna wordt besproken wat de consequenties zijn van afwijkende spirometriewaarden tijdens de keuring, wanneer er doorgestuurd moet worden naar de longarts-duikerarts en welke vervolgonderzoeken er gedaan kunnen worden. Dit alles weer ondersteund door casuïstiek.

Alle cursisten worden aangemoedigd om ook zelf longcasuistiek vooraf in te brengen. Dit kan gaan over duikongevalscasuïstiek waarbij de longen betrokken zijn, maar ook longproblematiek bij de duikkeuring.

Zoals gewoonlijk is praktijk duiken onderdeel van cursus. Cursisten die nog geen duikbrevet hebben kunnen een opleiding tot openwater duiker volgen. Voor degenen met een duikbrevet bestaat de mogelijkheid vervolgbrevetten te behalen of een 8, 11 of 12 duiken arrangement te nemen (zie inschrijfformulier voor mogelijkheden).

Voor een totaaloverzicht van alle cursussen klik hier